Sporthal Börkerkoel

Op woensdag 28 december 2022 is in Sporthal Börkerkoel te Westerbork een zaalvoetbaltoernooi met deelnemers van de jeugdsozen van diverse dorpen in de gemeente Midden-Drenthe gehouden. Jammer genoeg moest er diverse malen EBHO verleend worden.

Kerstnachtdienst Schaapskooi 't Hijkerveld

Voor de 20ste keer mochten we dienst doen bij dit bijzondere evenement.

Fijne feestdagen en Gezond 2023

Sinterklaas intocht

Sinterklaas arriveerde weer in Hooghalen,

en ook de EHBO was uitgenodigd.

De pieten waren aan het stralen,

en ook al die gelukkige kinderen was een prachtig gezicht.

Een optocht door het dorp,

iedereen gekleed in een dikke jas.

Het dorpshuis lag op een steenworp,

waar tenslotte de pietendisco was.

Dorpsfeest Zwiggelte

Vandaag de EHBO Westerbork mogen assisteren bij de zeskamp ter gelegenheid van het dorpsfeest van Zwiggelte. Heerlijke middag kwa gezelligheid en temperatuur.

DGC Gelpenberg Internationaal Golftoernooi 1 t/m 3 september 2022


We zijn 3 dagen op de Gelpenberg in Aalden aanwezig geweest als EHBO voor een internationaal Golftoernooi.

Het waren 3 prachtige dagen kwa weer, golfen en weinig slachtoffers. En als hoogtepunt een sidderende finale tussen een Fransman en een Hollander.

Trekkerslep 12 en 13 augustus 2022 te Hooghalen

Vrijdagmiddag 17.00 uur begon het geronk van zware trekkers bij de jaarlijkse Trekkerslep wedstrijden in Hooghalen. Enkele honderden tractoren in verschillende klasse deden aan deze wedstrijd verdeeld over 2 dagen mee. Voor beide dagen worden er 2500 bezoekers verwacht. De temperaturen waren dit weekend uitzonderlijk hoog, (boven de 30 graden ook in de avond nog lang warm) waardoor de organisatie en EHBO extra oplettend waren naar SO met oververhitting. Gelukkig namen de mensen zelf voorzorgsmaatregelen en hebben wij geen SO met oververhitting mogen constateren. De organisatie verstrekte zelf gratis water en zonnebrandcrème. Maar we hadden natuurlijk wel SO die gerelateerd zijn aan de hoge temperaturen. In totaal 13 personen die met een wespensteek naar ons toekwamen. Helaas is één persoon door de ambulance opgehaald, omdat hij allergisch was en is voor steken. Verder gerelateerd aan de hoge temperaturen is een bloedneus. Ook hiervan hadden we 5 SO die langs de EHBO-post kwamen en behandeld zijn door ons. Verder 2 SO met blaren, 1 persoon heeft een gewicht op de voet laten vallen van 40 kg. Bij bezoek aan de huisartsenpost de volgende dag, bleek er een scheurtje in een botje te zitten. Rust en tape. Een persoon met een onverklaarbare dikke knie (Gekoeld), 1 SO met rugpijn, 3 SO voor een pleister, enkele SO voor een paracetamol en een DDruppie bij de uitgang (zat. 01.00 uur), deze wordt opgehaald. Verder zaterdagnacht om 01.50 ( de EHBO is op weg naar huis) komt er nog een SO die ten gevolge van een stoeipartij een fikse snijwond boven zijn enkel had opgelopen en dat bloedde als een rund. Verder dank aan de organisatie voor de goede verzorging en ik bedank al mijn collega EHBO’ers dat zij hun vrije tijd hebben opgeofferd om dit evenement tot een succes te maken.

Wat doen we? Blijven of onderduiken?

Vrijdagmiddag 15 juli 2022 herdenken wij bij Kamp Westerbork dat Tachtig jaar geleden de eerste trein vertrok uit Kamp Westerbork naar Auschwitz. Dit werd het begin van een reeks deportaties die jaren zou duren. Enkele honderden overlevenden en nabestaanden waren aanwezig bij de herdenking, maar ook tientallen bezoekers stonden stil bij de herdenking.

Aan het eind van de herdenking wordt er één minuut stilte gehouden. Daarna is het tijd voor de afsluiting: Het plaatsen van foto’s van slachtoffers van het eerste transport bij het monument De 102.000 stenen. Zoveel stenen, zo veel slachtoffers. Van de 107.000 gedeporteerden overleefden er 5000.

Wij EHBO afd. Hooghalen mochten vandaag bij deze zeer emotionele herdenking aanwezig zijn en ons steentje bijdragen.

Endurance Noord-Nederland

Zaterdag 9 juli 2022 werd er eindelijk weer een wedstrijd georganiseerd door Endurance Noord-Nederland. Wat houd nu zo’n wedstrijd in. Martijn heeft het voor ons opgezocht op het internet en het is dus een Paarden marathon voor ruiter en paard met afstanden van 33 (dat was deze keer) tot 105 km. In de prachtige bossen van Staatsbosbeheer rondom Grolloo waren 4 lussen uitgezet van ongeveer 33 kilometer. Zaterdag was een prachtige dag (niet te warm niet te koud en geen regen), waar ongeveer 60 deelnemers genoten van het mooie Drenthe. Zelfs deelnemers uit Noord-Holland (Alkmaar) waren aanwezig. Met recht dus een wedstrijd voor heel Noord-Nederland. Wat ons als EHBO opviel is, dat er eigenlijk alleen maar vrouwelijke deelnemers aanwezig waren (misschien er eentje gemist), maar bij de begeleiding waren wel mannen. Na iedere ronde en natuurlijk vooraf, wordt het paard gecontroleerd door een dierenarts. Deze waren met 3 artsen aanwezig. Hartslag en vooral het loopje werd gecontroleerd. Dus de ruiter moest ook in galop naast het paard door de bak. We hebben ons goed vermaakt die dag. Hennie heeft bijna een paar sokken afgebreid, hetgeen door iedereen die langs kwam voor toiletbezoek of koffie werd opgemerkt. Helaas worden deze sokken niet verkocht. Behalve wat pleisters en paracetamol is het EHBO-technisch voorspoedig verlopen. Als je vraagt aan Floor hoe kom je bij de EHBO afd. Hooghalen terecht: Ik citeer: Als ik intoets “EHBO Grolloo” komt de afdeling “Hooghalen” als eerste in beeld. Vandaar dat we waren uitgenodigd hiervoor. Ach het is nog dichterbij dan Beilen. Als dank kregen we ook nog “Paardensnoepjes”. Lief hé.

Dank Hennie en Diana

Dorpsfeest Hijken 7 juli 2022

In Hijken wordt dit weekend een gigantisch dorpsfeest georganiseerd door de Oranje vereniging Hijken Oranje. Donderdagmiddag was er een prachtig optreden van een dameskoor uit regio Emmen. De genodigden waren de 50+ uit Hijken en omstreken. Zo’n 70 man kreeg een prachtige middag voorgeschoteld incl. hapjes. Maar ook wij waren uitgenodigd. Met af en toe een dansje hebben we ons dan ook kostelijk vermaakt. Verder hoop ik voor de organisatie dat het hele weekend zo zal gaan verlopen.

Hennie en Diana

After TT party 2022 HOOGHALEN

Na enkele jaren niet gefeest mogen hebben, ging de TT dit jaar door en zoals iedereen roept we waren er echt aan toe. Dus er werd dubbel gefeest of 3 dubbel gefeest. Zowel in Assen (3 nachten), TT-baan, als na de TT in Hooghalen. Vele fietsers konden de verleiding dan ook niet weerstaan om op terug reis van de TT even op de hoek Smilderweg/Stationsstraat in Hooghalen af te stappen. Hier was een bruisend feest aan de gang. Hoemeer zielen Hoemeer vreugde!!!!! Dit spreekwoord ging hier vanmiddag en vanavond zekers op. Enkelen hadden ook zeker het voornemen om 3 jaar alcohol in te halen. Dit pakt soms iets verkeerd uit als je probeert je weg te vervolgen en op de fiets wilt stappen. Komisch lijkt het als je nuchter bent, maar wij begrijpen maar al te goed dat het niet komisch is. EHBO-technisch hadden we een rustige dienst. Enkele steeds weer terugkomende SO. Maar die blessures waren elders op gelopen die dag. Een spelletje Handjeklap geeft een nare pijnlijke pols. Enkele SO hebben we verwezen naar de Huisartsenpost, vanwege eerdere opgelopen blessures. En er zijn er een paar behandeld op de SH.

De EHBO’ers Klaasje en Diana

Gymuitvoering in Hooghalen 18 juni 2022

Het was een gezellige EHBO-dienst, vrolijke kinderen die een prachtige gymvoorstelling hebben neergezet met als thema feest!

Dorpsfeest Hooghalen 9 t/m 11 juni 2022

Haolen@The Beach

Haoler Dorpsfeest Commissie heeft een spetterde en prachtig dorpsfeest georganiseerd in en rond het Dorpshuis te Hooghalen.

Van Optocht, tot Beachvolleybal, Kidsfair en Colorrun, Zeskamp en Kerkdienst.

Bij enkele van deze onderdelen zijn wij als EHBO ingezet en we hoefden maar sporadisch in actie te komen.

Bij deze dank ik onze vrijwilligers die maar even zomaar een stuk vrije tijd hebben opgeofferd. Stina, Agnetha, Hennie, Tonnis, Miranda en Diana Hartelijk Dank.

Nationale Buitenspeeldag in Hijken 2022

De speeltuinvereniging van Hijken organiseert al jaren deze dag. Kinderen lekker buiten laten spelen.

Alleen vandaag konden ze niet buiten spelen vanwege het weer en de verwachtingen rond 15 uur deze middag.

Besloten was dan om de activiteiten in de gymzaal te Hijken te doen. Een 50 tal kinderen uit Hijken e.o. hebben zich heerlijk vermaakt met de spelletjes en traktaties. Ook de Meester van de Basisschool kwam even langs en natuurlijk mocht de Wijkagent ook niet ontbreken. Zij deelde met haar collega sleutelhangers uit aan de kinderen.

Tonnis en Diana hebben een pleister geplakt en een kind met pijn effe gerustgesteld.

Pinkstermarkt Orvelte op 5 juni 2022

In Orvelte werd er eerste Pinksterdag we een markt gehouden. En volgens goede traditie is het Rode Kruis hier altijd bij aanwezig. Dit keer was Diana van de EHBO aanwezig, samen met Hilbert en Jetske (stagiaire) van het Rode Kruis.

Het was er tegen 11 uur al enorm druk. Vele kijkers vergaapten zich aan de producten die door de marktkoopmannen en vrouwen waren uitgestald.

Een mooie, zonnige dag. De regen begon pas tegen 17 uur te druppen. Al met al zeer geslaagd. We hadden 3 slachtoffers die dag, waarvan een meisje die ziek werd en ging kotsen, een vrouw waar we de ambulance voor hebben laten komen en die direct doorverwezen werd naar de huisartsenpost in het WZA.

Verder een hondenliefhebber die door zijn eigen hond te grazen was genomen. Hilbert en Jetske hartelijk dank voor de gezellige dag.

Dodenherdenking woensdag 4 mei 2022 bij Kamp Westerbork

Gisteravond op 4 mei 2022 liepen ongeveer 4000 mensen mee in de Stille Tocht van de jaarlijkse Dodenherdenking van het Herinnneringscentrum Kamp Westerbork. Kampoverlevenden Ronald Waterman en Zoni Weisz waren sprekers tijdens deze Herdenking. Channa Malkin zong liederen uit de Zwarte Bloemen. Jik Nohom sprak het Joodse Gebed. Waarna de klokken werden geluid en het 2 minuten stil werd op de Drentse Heide.

Met trompetgeschal werd de plechtigheid afgesloten, waarna er door verschillende organisaties kransen en bloemen werden gelegd.

Wij: EHBO Hooghalen waren met 11 hulpverleners aanwezig en we hadden assistentie van twee ambulance medewerkers op een fiets (Ambu-bike team). Enkele pleisters werden geplakt en ook de paracetamolletjes kwamen aan de orde. Allergie voor Deet (muggen werend middel) is heel vervelend. Voor enkele bezoekers werd het emotioneel even teveel en werd er door ons een flauwte geconstateerd. (7x).

Wij: EHBO Hooghalen zijn heel erg tevreden dat wij een steentje mogen bijdragen aan de jaarlijkse Herdenking op 4 mei.

Wielerronde Koningsdag Beilen

Na 2 jaar Corona mocht dit evenement weer doorgaan. Het Rode Kruis Midden Drenthe heeft daar de inzet van 9 EHBO’ers nodig. Jaarlijks zijn leden van de EHBO afd. Hooghalen daar aanwezig om de collega’s daar te ondersteunen. Ook dit jaar was dat het geval. Het is een evenement zonder veel toeschouwers, maar ja wat wil je ook als de Vrijmarkt in Hartje Beilen is en daarna Mooi Wark optreed. Een nieuweling maakte een schuiver en met een paar licht schaafwonden is hij er goed van afgekomen. Verder waren er geen bijzonderheden, alleen dat het op een gegeven moment Berekoud was. Je staat van 10.00 – 17.30 uur op een post buiten. Maar zoals altijd een hobby kost geld en energie.

Tentfeest 9 april 2022 Hooghalen

Zaterdagavond 9 april waren wij aanwezig bij het Tentfeest welke gehouden werd op het voormalig AZC terrein in Hooghalen en de organisatie was in handen van de jongens van Trekkerslep.

Het was een super koude avond met temperaturen voor het gevoel van -3ºC. Twee uur lang hebben we ons vermaakt met het aanbrengen van polsbandjes (bezoekers > 17 jaar) en stempelen van handen (onder de 18 jaar). Ook hier kon je merken dat de bezoekers er na 2 jaar Corona helemaal aan toe waren om uit te gaan (bijna volle tent). Daarna hebben we ons terug getrokken in het kassahokje. Het was erg gezellig in de tent hetgeen we begrepen van vele bezoekers, echter wij zijn niet binnen geweest. Na wat paracetamolletjes en het behandelen van enkele schaafwondjes werd het die nacht rustig na 02.00 uur. Ik bedank Hilbert (Rode Kruis) dan ook hartelijk dat hij deze avond met mij wilde draaien. Verder hebben we goede contacten gelegd met de Beveiligers. Zelfs de politie kwam enkele keren een kijkje nemen. Dit geeft voor de hulpverlening een veilig gevoel.

Hilbert en Diana

Wandeltocht 2 april 2022 te Assen

Aangezien de EHBO afd. Assen een groot evenement had op 2 april, zijn wij benaderd door de Wandelvereniging De Eendracht uit Assen om te assisteren bij hun jaarlijkse (maar nu de laatste in hun bestaan) wandeltocht op de eerste zaterdag in april. Samen met Klaasje en Iona van het Rode Kruis zijn we bijna de hele dag in een cafetaria in Vredeveld geweest. Dit was de rustpauze van 10, 15 en 25 km. Hier hebben we een slachtoffer behandeld. Schaafwonden aan de handen. Verder alles goed verlopen.

Ik dank Klaas en Iona (Rode Kruis) dat zij de hele dag met mij deze dienst wilden draaien. Iona mag onder toezicht meedraaien en ze heeft zaterdag 9 april haar EHBO diploma gehaald. Zij is 12 jaar.

Max Mania

Kerstmarkt Orvelte 12 december 2021

Het was kerstmarkt in Orvelte het afgelopen weekend, maar het was ook de dag van Max Verstappen.

Max Mania, een beetje als redders in nood werd de EHBO vereniging donderdagavond laat gevraagd om zondagmiddag een dienst te draaien in Orvelte samen met onze collega’s van het Rode Kruis. Ach ja, een paar uurtjes is zo voorbij tussen al die kerstspullen, ezel(s) en schapen. Maar toen zondagochtend grote Paniek bij het Rode Kruis. De EHBO’er van het Rode Kruis meldt zich tegen 9 uur ziek. En nu?? Gelukkig was onze voorzitter bereid om de hele dienst van haar over te nemen. Zo kwamen we het afgelopen weekend weer in Orvelte terecht. Behalve een pleistertje en grote schrik dat een kind een kop hete drank over de handen kreeg is alles goed verlopen. Het was erg drassig en soppig. Rode Kruis bedankt dat we jullie mochten helpen.

Met dank aan Hennie en Diana.

EHBO FaberExposize Gelpenberg Open 2021

EHBO. Hennie Wijermars

"We hebben wel wat moeten doen jammer genoeg.

Je hoopt dat je nooit in actie hoeft te komen.

Maar de wespen en de golfballen werkten niet echt mee, dus wat schade hier en daar op gelopen.

Verder waren de bramen struiken ook nog oorzaak van wat schade aan de kuiten van bezoekers!

Dus toch goed dat we paraat waren.

Want een ongeluk(je) blijft in een klein hoekje te zitten".

FaberExposize Gelpenberg Open 2-4 september 2021

FaberExposize Gelpenberg Open

2-4 september 2021

Wij (EHBO afd. Hooghalen) hebben gedurende 3 dagen ons bivak (Tent en EHBO-uitrusting) opgezet op de Drentse Golfclub “De Gelpenberg” te Aalden. Hier werd een internationaal Golftoernooi gehouden, met deelnemers uit Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Slovenië en Nederland. Er waren 156 deelnemers, waarvan er zich 50 konden plaatsen voor de finaledag van zaterdag. Verder waren er begeleiders van deelnemers en gewoon publiek aanwezig.

Doordat onze voorzitter een fervent golfer is en meerdere dagen in de week hier te vinden is, zijn wij gevraagd om de EHBO te verzorgen. 3 dagen van ‘s morgens 7 uur t/m ‘s middags 16 uur waren wij hier aanwezig. Met een eigen buggy en portofoon ter beschikking, liet de voorzitter ons elk hoekje van het 18 holes tellende golf terrein (28ha) zien, maar ook de zonsopgang, zeldzame plantjes en natuurlijk dagelijks Haas (staat rustig naar een vlag te kijken) en Eekhoorn (druk met het aanleggen van zijn wintervoorraad).

Op enkele EHBO-handelingen na (wespensteken, geraakt door een golfbal (pijnlijk) en vast zitten in de bramenstruiken om een balletje te zoeken), is dit toernooi succesvol verlopen. We danken dan ook Niels en Ellen van DGC “De Gelpenberg” voor het vertrouwen dat ze hadden in de EHBO afd. Hooghalen.

Alle EHBO’ers: Hartelijk dank voor jullie inzet.

Gemoedelijke kleinschalige Orveltermarkt op de Brink in Orvelte

Op zondag 15 augustus 2021 een middagdienst gedraaid bij de Orveltermarkt. Het was een zonovergoten dag en er was veel publiek op de been. Gelukkig hebben we niet veel hoeven doen: Bij aankomst een mevrouw die het (door het lopen op de ongelijkmatige weg) in haar heup was geschoten. Dit had ze vaker, dus behalve advies hebben wij hier niet veel ondersteuning in kunnen bieden. Later op de middag zocht een moeder met haar dochter ons op i.v.m. een wespensteek in de hand. Ze had deze zelf al uitgezogen. Het advies is koelen; hierop heeft ze creatief een ijsje gekocht om zo haar hand te koelen.

Al met al een gezellige dienst!

Oogst-dag Orvelte

Als ik aan Oogst-dag denk, denk ik aan zon, warmte (tegen de 30) en natuurlijk geel graan. In Orvelte hadden ze 1 augustus gepland als Oogstdag. De zon was ver te zoeken en het water kwam met bakken uit de hemel, maar toch werd er tussen die buien door gedorst. Het graan lag in schoven en was naar mijn mening nog van een voorgaand jaar. Maar niet getreurd, een heleboel mensen hebben er tussen de buien van genoten. Wij als EHBO afd. Hooghalen waren er samen de hele dag aanwezig met een EHBO’er van het Rode Kruis van de afd. Haarlem. Zij was wel een beetje ver van huis, maar we hebben het gezellig gehad en bovendien kwamen we niet voor niks. De nodige pleisters zijn geplakt evenals een behandeling van een wespensteek.

Groeten UIT ORVELTE

Heerlijke zomerfair op de Brink in Orvelte

Op 25 juli 2021 mochten we als EHBO Vereniging Hooghalen weer assisteren gedurende de zomerfair op de Brink in Orvelte. Er was een grote opkomst van het publiek. Het weerbericht had regen en onweer aangekondigd. We hielden dat goed in de gaten en zorgden ervoor dat we voorbereid waren op wat er kwam.

“Orvelte - Orveltermarkt”

Op 18 juli 2021 mochten we als EHBO Vereniging Hooghalen assisteren op de Orveltermarkt. Het was een nuttige dienst!

Nationale Buitenspeeldag Hijken 2021

Op 9 juni 2021 mochten we als EHBO Vereniging Hooghalen assisteren bij een spelmiddag voor kinderen van de basisschool Hijken en Oranje. (Alles volgens de richtlijnen Evenementenzorg versie: mei 2021)
De desbetreffende speeltuinverenigingen hadden voor de kinderen in de buurt van de Gymzaal in Hijken buiten een leuk parcours uitgezet met een stempelkaart. Ook was de ballonnen juffrouw aanwezig. Al met al een feestelijk gebeuren waaraan ongeveer 60 kinderen meededen. We zijn al uitgenodigd om volgend jaar weer te komen assisteren.

Vaccinatiecentrum Appelscha 2021

Sinds de opening op 29 april 2021 van het vaccinatiecentrum Appelscha ondersteunen we met enige regelmaat onze Friese zusterorganisaties. Alles onder de supervisie van de EHBO afd. Licomar (Leeuwarden) en natuurlijk de GGD. Dit tot wederzijdse tevredenheid.

EHBO Vaardigheidsproeven

Bloeding stelpen

Bloeding stelpen

Herhaling cursus reanimatie

Hier ziet u een aantal mensen bij onze reanimatie pop die gesponseerd is door de Rabobank

Sporthal Börkerkoel

Op woensdag 28 december 2022 is in Sporthal Börkerkoel te Westerbork een zaalvoetbaltoernooi met deelnemers van de jeugdsozen van diverse dorpen in de gemeente Midden-Drenthe gehouden. Jammer genoeg moest er diverse malen EBHO verleend worden.

Kerstnachtdienst Schaapskooi 't Hijkerveld

Voor de 20ste keer mochten we dienst doen bij dit bijzondere evenement.

Fijne feestdagen en Gezond 2023

Sinterklaas intocht

Sinterklaas arriveerde weer in Hooghalen,

en ook de EHBO was uitgenodigd.

De pieten waren aan het stralen,

en ook al die gelukkige kinderen was een prachtig gezicht.

Een optocht door het dorp,

iedereen gekleed in een dikke jas.

Het dorpshuis lag op een steenworp,

waar tenslotte de pietendisco was.

Dorpsfeest Zwiggelte

Vandaag de EHBO Westerbork mogen assisteren bij de zeskamp ter gelegenheid van het dorpsfeest van Zwiggelte. Heerlijke middag kwa gezelligheid en temperatuur.

DGC Gelpenberg Internationaal Golftoernooi 1 t/m 3 september 2022


We zijn 3 dagen op de Gelpenberg in Aalden aanwezig geweest als EHBO voor een internationaal Golftoernooi.

Het waren 3 prachtige dagen kwa weer, golfen en weinig slachtoffers. En als hoogtepunt een sidderende finale tussen een Fransman en een Hollander.

Trekkerslep 12 en 13 augustus 2022 te Hooghalen

Vrijdagmiddag 17.00 uur begon het geronk van zware trekkers bij de jaarlijkse Trekkerslep wedstrijden in Hooghalen. Enkele honderden tractoren in verschillende klasse deden aan deze wedstrijd verdeeld over 2 dagen mee. Voor beide dagen worden er 2500 bezoekers verwacht. De temperaturen waren dit weekend uitzonderlijk hoog, (boven de 30 graden ook in de avond nog lang warm) waardoor de organisatie en EHBO extra oplettend waren naar SO met oververhitting. Gelukkig namen de mensen zelf voorzorgsmaatregelen en hebben wij geen SO met oververhitting mogen constateren. De organisatie verstrekte zelf gratis water en zonnebrandcrème. Maar we hadden natuurlijk wel SO die gerelateerd zijn aan de hoge temperaturen. In totaal 13 personen die met een wespensteek naar ons toekwamen. Helaas is één persoon door de ambulance opgehaald, omdat hij allergisch was en is voor steken. Verder gerelateerd aan de hoge temperaturen is een bloedneus. Ook hiervan hadden we 5 SO die langs de EHBO-post kwamen en behandeld zijn door ons. Verder 2 SO met blaren, 1 persoon heeft een gewicht op de voet laten vallen van 40 kg. Bij bezoek aan de huisartsenpost de volgende dag, bleek er een scheurtje in een botje te zitten. Rust en tape. Een persoon met een onverklaarbare dikke knie (Gekoeld), 1 SO met rugpijn, 3 SO voor een pleister, enkele SO voor een paracetamol en een DDruppie bij de uitgang (zat. 01.00 uur), deze wordt opgehaald. Verder zaterdagnacht om 01.50 ( de EHBO is op weg naar huis) komt er nog een SO die ten gevolge van een stoeipartij een fikse snijwond boven zijn enkel had opgelopen en dat bloedde als een rund. Verder dank aan de organisatie voor de goede verzorging en ik bedank al mijn collega EHBO’ers dat zij hun vrije tijd hebben opgeofferd om dit evenement tot een succes te maken.

Wat doen we? Blijven of onderduiken?

Vrijdagmiddag 15 juli 2022 herdenken wij bij Kamp Westerbork dat Tachtig jaar geleden de eerste trein vertrok uit Kamp Westerbork naar Auschwitz. Dit werd het begin van een reeks deportaties die jaren zou duren. Enkele honderden overlevenden en nabestaanden waren aanwezig bij de herdenking, maar ook tientallen bezoekers stonden stil bij de herdenking.

Aan het eind van de herdenking wordt er één minuut stilte gehouden. Daarna is het tijd voor de afsluiting: Het plaatsen van foto’s van slachtoffers van het eerste transport bij het monument De 102.000 stenen. Zoveel stenen, zo veel slachtoffers. Van de 107.000 gedeporteerden overleefden er 5000.

Wij EHBO afd. Hooghalen mochten vandaag bij deze zeer emotionele herdenking aanwezig zijn en ons steentje bijdragen.

Endurance Noord-Nederland

Zaterdag 9 juli 2022 werd er eindelijk weer een wedstrijd georganiseerd door Endurance Noord-Nederland. Wat houd nu zo’n wedstrijd in. Martijn heeft het voor ons opgezocht op het internet en het is dus een Paarden marathon voor ruiter en paard met afstanden van 33 (dat was deze keer) tot 105 km. In de prachtige bossen van Staatsbosbeheer rondom Grolloo waren 4 lussen uitgezet van ongeveer 33 kilometer. Zaterdag was een prachtige dag (niet te warm niet te koud en geen regen), waar ongeveer 60 deelnemers genoten van het mooie Drenthe. Zelfs deelnemers uit Noord-Holland (Alkmaar) waren aanwezig. Met recht dus een wedstrijd voor heel Noord-Nederland. Wat ons als EHBO opviel is, dat er eigenlijk alleen maar vrouwelijke deelnemers aanwezig waren (misschien er eentje gemist), maar bij de begeleiding waren wel mannen. Na iedere ronde en natuurlijk vooraf, wordt het paard gecontroleerd door een dierenarts. Deze waren met 3 artsen aanwezig. Hartslag en vooral het loopje werd gecontroleerd. Dus de ruiter moest ook in galop naast het paard door de bak. We hebben ons goed vermaakt die dag. Hennie heeft bijna een paar sokken afgebreid, hetgeen door iedereen die langs kwam voor toiletbezoek of koffie werd opgemerkt. Helaas worden deze sokken niet verkocht. Behalve wat pleisters en paracetamol is het EHBO-technisch voorspoedig verlopen. Als je vraagt aan Floor hoe kom je bij de EHBO afd. Hooghalen terecht: Ik citeer: Als ik intoets “EHBO Grolloo” komt de afdeling “Hooghalen” als eerste in beeld. Vandaar dat we waren uitgenodigd hiervoor. Ach het is nog dichterbij dan Beilen. Als dank kregen we ook nog “Paardensnoepjes”. Lief hé.

Dank Hennie en Diana

Dorpsfeest Hijken 7 juli 2022

In Hijken wordt dit weekend een gigantisch dorpsfeest georganiseerd door de Oranje vereniging Hijken Oranje. Donderdagmiddag was er een prachtig optreden van een dameskoor uit regio Emmen. De genodigden waren de 50+ uit Hijken en omstreken. Zo’n 70 man kreeg een prachtige middag voorgeschoteld incl. hapjes. Maar ook wij waren uitgenodigd. Met af en toe een dansje hebben we ons dan ook kostelijk vermaakt. Verder hoop ik voor de organisatie dat het hele weekend zo zal gaan verlopen.

Hennie en Diana

After TT party 2022 HOOGHALEN

Na enkele jaren niet gefeest mogen hebben, ging de TT dit jaar door en zoals iedereen roept we waren er echt aan toe. Dus er werd dubbel gefeest of 3 dubbel gefeest. Zowel in Assen (3 nachten), TT-baan, als na de TT in Hooghalen. Vele fietsers konden de verleiding dan ook niet weerstaan om op terug reis van de TT even op de hoek Smilderweg/Stationsstraat in Hooghalen af te stappen. Hier was een bruisend feest aan de gang. Hoemeer zielen Hoemeer vreugde!!!!! Dit spreekwoord ging hier vanmiddag en vanavond zekers op. Enkelen hadden ook zeker het voornemen om 3 jaar alcohol in te halen. Dit pakt soms iets verkeerd uit als je probeert je weg te vervolgen en op de fiets wilt stappen. Komisch lijkt het als je nuchter bent, maar wij begrijpen maar al te goed dat het niet komisch is. EHBO-technisch hadden we een rustige dienst. Enkele steeds weer terugkomende SO. Maar die blessures waren elders op gelopen die dag. Een spelletje Handjeklap geeft een nare pijnlijke pols. Enkele SO hebben we verwezen naar de Huisartsenpost, vanwege eerdere opgelopen blessures. En er zijn er een paar behandeld op de SH.

De EHBO’ers Klaasje en Diana

Gymuitvoering in Hooghalen 18 juni 2022

Het was een gezellige EHBO-dienst, vrolijke kinderen die een prachtige gymvoorstelling hebben neergezet met als thema feest!

Dorpsfeest Hooghalen 9 t/m 11 juni 2022

Haolen@The Beach

Haoler Dorpsfeest Commissie heeft een spetterde en prachtig dorpsfeest georganiseerd in en rond het Dorpshuis te Hooghalen.

Van Optocht, tot Beachvolleybal, Kidsfair en Colorrun, Zeskamp en Kerkdienst.

Bij enkele van deze onderdelen zijn wij als EHBO ingezet en we hoefden maar sporadisch in actie te komen.

Bij deze dank ik onze vrijwilligers die maar even zomaar een stuk vrije tijd hebben opgeofferd. Stina, Agnetha, Hennie, Tonnis, Miranda en Diana Hartelijk Dank.

Nationale Buitenspeeldag in Hijken 2022

De speeltuinvereniging van Hijken organiseert al jaren deze dag. Kinderen lekker buiten laten spelen.

Alleen vandaag konden ze niet buiten spelen vanwege het weer en de verwachtingen rond 15 uur deze middag.

Besloten was dan om de activiteiten in de gymzaal te Hijken te doen. Een 50 tal kinderen uit Hijken e.o. hebben zich heerlijk vermaakt met de spelletjes en traktaties. Ook de Meester van de Basisschool kwam even langs en natuurlijk mocht de Wijkagent ook niet ontbreken. Zij deelde met haar collega sleutelhangers uit aan de kinderen.

Tonnis en Diana hebben een pleister geplakt en een kind met pijn effe gerustgesteld.

Pinkstermarkt Orvelte op 5 juni 2022

In Orvelte werd er eerste Pinksterdag we een markt gehouden. En volgens goede traditie is het Rode Kruis hier altijd bij aanwezig. Dit keer was Diana van de EHBO aanwezig, samen met Hilbert en Jetske (stagiaire) van het Rode Kruis.

Het was er tegen 11 uur al enorm druk. Vele kijkers vergaapten zich aan de producten die door de marktkoopmannen en vrouwen waren uitgestald.

Een mooie, zonnige dag. De regen begon pas tegen 17 uur te druppen. Al met al zeer geslaagd. We hadden 3 slachtoffers die dag, waarvan een meisje die ziek werd en ging kotsen, een vrouw waar we de ambulance voor hebben laten komen en die direct doorverwezen werd naar de huisartsenpost in het WZA.

Verder een hondenliefhebber die door zijn eigen hond te grazen was genomen. Hilbert en Jetske hartelijk dank voor de gezellige dag.

Dodenherdenking woensdag 4 mei 2022 bij Kamp Westerbork

Gisteravond op 4 mei 2022 liepen ongeveer 4000 mensen mee in de Stille Tocht van de jaarlijkse Dodenherdenking van het Herinnneringscentrum Kamp Westerbork. Kampoverlevenden Ronald Waterman en Zoni Weisz waren sprekers tijdens deze Herdenking. Channa Malkin zong liederen uit de Zwarte Bloemen. Jik Nohom sprak het Joodse Gebed. Waarna de klokken werden geluid en het 2 minuten stil werd op de Drentse Heide.

Met trompetgeschal werd de plechtigheid afgesloten, waarna er door verschillende organisaties kransen en bloemen werden gelegd.

Wij: EHBO Hooghalen waren met 11 hulpverleners aanwezig en we hadden assistentie van twee ambulance medewerkers op een fiets (Ambu-bike team). Enkele pleisters werden geplakt en ook de paracetamolletjes kwamen aan de orde. Allergie voor Deet (muggen werend middel) is heel vervelend. Voor enkele bezoekers werd het emotioneel even teveel en werd er door ons een flauwte geconstateerd. (7x).

Wij: EHBO Hooghalen zijn heel erg tevreden dat wij een steentje mogen bijdragen aan de jaarlijkse Herdenking op 4 mei.

Wielerronde Koningsdag Beilen

Na 2 jaar Corona mocht dit evenement weer doorgaan. Het Rode Kruis Midden Drenthe heeft daar de inzet van 9 EHBO’ers nodig. Jaarlijks zijn leden van de EHBO afd. Hooghalen daar aanwezig om de collega’s daar te ondersteunen. Ook dit jaar was dat het geval. Het is een evenement zonder veel toeschouwers, maar ja wat wil je ook als de Vrijmarkt in Hartje Beilen is en daarna Mooi Wark optreed. Een nieuweling maakte een schuiver en met een paar licht schaafwonden is hij er goed van afgekomen. Verder waren er geen bijzonderheden, alleen dat het op een gegeven moment Berekoud was. Je staat van 10.00 – 17.30 uur op een post buiten. Maar zoals altijd een hobby kost geld en energie.

Tentfeest 9 april 2022 Hooghalen

Zaterdagavond 9 april waren wij aanwezig bij het Tentfeest welke gehouden werd op het voormalig AZC terrein in Hooghalen en de organisatie was in handen van de jongens van Trekkerslep.

Het was een super koude avond met temperaturen voor het gevoel van -3ºC. Twee uur lang hebben we ons vermaakt met het aanbrengen van polsbandjes (bezoekers > 17 jaar) en stempelen van handen (onder de 18 jaar). Ook hier kon je merken dat de bezoekers er na 2 jaar Corona helemaal aan toe waren om uit te gaan (bijna volle tent). Daarna hebben we ons terug getrokken in het kassahokje. Het was erg gezellig in de tent hetgeen we begrepen van vele bezoekers, echter wij zijn niet binnen geweest. Na wat paracetamolletjes en het behandelen van enkele schaafwondjes werd het die nacht rustig na 02.00 uur. Ik bedank Hilbert (Rode Kruis) dan ook hartelijk dat hij deze avond met mij wilde draaien. Verder hebben we goede contacten gelegd met de Beveiligers. Zelfs de politie kwam enkele keren een kijkje nemen. Dit geeft voor de hulpverlening een veilig gevoel.

Hilbert en Diana

Wandeltocht 2 april 2022 te Assen

Aangezien de EHBO afd. Assen een groot evenement had op 2 april, zijn wij benaderd door de Wandelvereniging De Eendracht uit Assen om te assisteren bij hun jaarlijkse (maar nu de laatste in hun bestaan) wandeltocht op de eerste zaterdag in april. Samen met Klaasje en Iona van het Rode Kruis zijn we bijna de hele dag in een cafetaria in Vredeveld geweest. Dit was de rustpauze van 10, 15 en 25 km. Hier hebben we een slachtoffer behandeld. Schaafwonden aan de handen. Verder alles goed verlopen.

Ik dank Klaas en Iona (Rode Kruis) dat zij de hele dag met mij deze dienst wilden draaien. Iona mag onder toezicht meedraaien en ze heeft zaterdag 9 april haar EHBO diploma gehaald. Zij is 12 jaar.

Max Mania

Kerstmarkt Orvelte 12 december 2021

Het was kerstmarkt in Orvelte het afgelopen weekend, maar het was ook de dag van Max Verstappen.

Max Mania, een beetje als redders in nood werd de EHBO vereniging donderdagavond laat gevraagd om zondagmiddag een dienst te draaien in Orvelte samen met onze collega’s van het Rode Kruis. Ach ja, een paar uurtjes is zo voorbij tussen al die kerstspullen, ezel(s) en schapen. Maar toen zondagochtend grote Paniek bij het Rode Kruis. De EHBO’er van het Rode Kruis meldt zich tegen 9 uur ziek. En nu?? Gelukkig was onze voorzitter bereid om de hele dienst van haar over te nemen. Zo kwamen we het afgelopen weekend weer in Orvelte terecht. Behalve een pleistertje en grote schrik dat een kind een kop hete drank over de handen kreeg is alles goed verlopen. Het was erg drassig en soppig. Rode Kruis bedankt dat we jullie mochten helpen.

Met dank aan Hennie en Diana.

EHBO FaberExposize Gelpenberg Open 2021

EHBO. Hennie Wijermars

"We hebben wel wat moeten doen jammer genoeg.

Je hoopt dat je nooit in actie hoeft te komen.

Maar de wespen en de golfballen werkten niet echt mee, dus wat schade hier en daar op gelopen.

Verder waren de bramen struiken ook nog oorzaak van wat schade aan de kuiten van bezoekers!

Dus toch goed dat we paraat waren.

Want een ongeluk(je) blijft in een klein hoekje te zitten".

FaberExposize Gelpenberg Open 2-4 september 2021

FaberExposize Gelpenberg Open

2-4 september 2021

Wij (EHBO afd. Hooghalen) hebben gedurende 3 dagen ons bivak (Tent en EHBO-uitrusting) opgezet op de Drentse Golfclub “De Gelpenberg” te Aalden. Hier werd een internationaal Golftoernooi gehouden, met deelnemers uit Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Slovenië en Nederland. Er waren 156 deelnemers, waarvan er zich 50 konden plaatsen voor de finaledag van zaterdag. Verder waren er begeleiders van deelnemers en gewoon publiek aanwezig.

Doordat onze voorzitter een fervent golfer is en meerdere dagen in de week hier te vinden is, zijn wij gevraagd om de EHBO te verzorgen. 3 dagen van ‘s morgens 7 uur t/m ‘s middags 16 uur waren wij hier aanwezig. Met een eigen buggy en portofoon ter beschikking, liet de voorzitter ons elk hoekje van het 18 holes tellende golf terrein (28ha) zien, maar ook de zonsopgang, zeldzame plantjes en natuurlijk dagelijks Haas (staat rustig naar een vlag te kijken) en Eekhoorn (druk met het aanleggen van zijn wintervoorraad).

Op enkele EHBO-handelingen na (wespensteken, geraakt door een golfbal (pijnlijk) en vast zitten in de bramenstruiken om een balletje te zoeken), is dit toernooi succesvol verlopen. We danken dan ook Niels en Ellen van DGC “De Gelpenberg” voor het vertrouwen dat ze hadden in de EHBO afd. Hooghalen.

Alle EHBO’ers: Hartelijk dank voor jullie inzet.

Gemoedelijke kleinschalige Orveltermarkt op de Brink in Orvelte

Op zondag 15 augustus 2021 een middagdienst gedraaid bij de Orveltermarkt. Het was een zonovergoten dag en er was veel publiek op de been. Gelukkig hebben we niet veel hoeven doen: Bij aankomst een mevrouw die het (door het lopen op de ongelijkmatige weg) in haar heup was geschoten. Dit had ze vaker, dus behalve advies hebben wij hier niet veel ondersteuning in kunnen bieden. Later op de middag zocht een moeder met haar dochter ons op i.v.m. een wespensteek in de hand. Ze had deze zelf al uitgezogen. Het advies is koelen; hierop heeft ze creatief een ijsje gekocht om zo haar hand te koelen.

Al met al een gezellige dienst!

Oogst-dag Orvelte

Als ik aan Oogst-dag denk, denk ik aan zon, warmte (tegen de 30) en natuurlijk geel graan. In Orvelte hadden ze 1 augustus gepland als Oogstdag. De zon was ver te zoeken en het water kwam met bakken uit de hemel, maar toch werd er tussen die buien door gedorst. Het graan lag in schoven en was naar mijn mening nog van een voorgaand jaar. Maar niet getreurd, een heleboel mensen hebben er tussen de buien van genoten. Wij als EHBO afd. Hooghalen waren er samen de hele dag aanwezig met een EHBO’er van het Rode Kruis van de afd. Haarlem. Zij was wel een beetje ver van huis, maar we hebben het gezellig gehad en bovendien kwamen we niet voor niks. De nodige pleisters zijn geplakt evenals een behandeling van een wespensteek.

Groeten UIT ORVELTE

Heerlijke zomerfair op de Brink in Orvelte

Op 25 juli 2021 mochten we als EHBO Vereniging Hooghalen weer assisteren gedurende de zomerfair op de Brink in Orvelte. Er was een grote opkomst van het publiek. Het weerbericht had regen en onweer aangekondigd. We hielden dat goed in de gaten en zorgden ervoor dat we voorbereid waren op wat er kwam.

“Orvelte - Orveltermarkt”

Op 18 juli 2021 mochten we als EHBO Vereniging Hooghalen assisteren op de Orveltermarkt. Het was een nuttige dienst!

Nationale Buitenspeeldag Hijken 2021

Op 9 juni 2021 mochten we als EHBO Vereniging Hooghalen assisteren bij een spelmiddag voor kinderen van de basisschool Hijken en Oranje. (Alles volgens de richtlijnen Evenementenzorg versie: mei 2021)
De desbetreffende speeltuinverenigingen hadden voor de kinderen in de buurt van de Gymzaal in Hijken buiten een leuk parcours uitgezet met een stempelkaart. Ook was de ballonnen juffrouw aanwezig. Al met al een feestelijk gebeuren waaraan ongeveer 60 kinderen meededen. We zijn al uitgenodigd om volgend jaar weer te komen assisteren.

Vaccinatiecentrum Appelscha 2021

Sinds de opening op 29 april 2021 van het vaccinatiecentrum Appelscha ondersteunen we met enige regelmaat onze Friese zusterorganisaties. Alles onder de supervisie van de EHBO afd. Licomar (Leeuwarden) en natuurlijk de GGD. Dit tot wederzijdse tevredenheid.

EHBO Vaardigheidsproeven

Bloeding stelpen

Bloeding stelpen

Herhaling cursus reanimatie

Hier ziet u een aantal mensen bij onze reanimatie pop die gesponseerd is door de Rabobank